82.000 unieke tegels geven kleur aan nieuwbouw Museum Arnhem

De nieuwe vleugel van Museum Arnhem die over de stuwwal zweeft krijgt een verrassend uiterlijk. Zo’n 82.000 unieke tegels sieren vanaf juli de buitenkant van de nieuwbouw van Museum Arnhem. Iedere tegel is anders en het totaal aantal tegels bestaat uit 14 verschillende tinten. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en de tegels lopen geleidelijk over naar meer aardse kleuren aan de kant van de Utrechtseweg.

Saartje van der Made en Joost Vos van Benthem Crouwel Architects zijn de architecten achter dit idee. “De nieuwe vleugel van het museum ligt op de stuwwal die de overgang vormt tussen de heuvelachtige Veluwe en het uitgestrekte rivierenlandschap van de Betuwe. We wilden graag iets met die unieke transitie doen. Daarom hebben we de gevel van het lange volume van een kleurverloop voorzien: meer donkere aardse tinten aan de zijde van de Utrechtseweg (Veluwe) verlopend via paars, blauwe en groene tinten naar ijl wit aan de Rijnzijde (Betuwe), als een glinsterende reflectie van het water in de uiterwaarden.”

Verrassende gevel
Het keramiek wordt vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum, een bedrijf met bijna 450 jaar ervaring in het maken van keramiek. Ze maakten onder andere de groene keramiek voor Music Sacrum in Arnhem en de tegels voor het ‘ei’ bovenop Museum de Fundatie in Zwolle. Geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal: ze zijn gemaakt van natuurlijk klei en blijven hun kleur en glans behouden. Bovendien maakt het bijzondere glazuurprocedé het mogelijk om het verlopende kleurenpallet van echte rijke en diepe kleuren te voorzien, waar elke tegel uniek is. Van een grote afstand zie je het kleurverloop maar naarmate je dichterbij komt zie je de bijzondere patronen en kleurnuances in elke tegel afzonderlijk. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je met verwondering naar het gebouw kijkt.

In deze video van Museum Arnhem is te zien hoe de tegels gemaakt worden. De verbouwing van Museum Arnhem is hier live te volgen.